След обвиненията в трансфобия авторката на книгите за Хари Потър се

...
След обвиненията в трансфобия авторката на книгите за Хари Потър се
Коментари Харесай

Антисемитизмът е новото обвинение срещу Дж. К. Роулинг

След обвиняванията в трансфобия авторката на книгите за Хари Потър се снабди и с обвинявания в антисемитизъм. Американският комедиант, политически коментатор, артист и ефирен водещ Джон Стюарт уточни по какъв начин Джоан Роулинг употребява антисемитски стандарти при описанието на някои от героите в магическия свят. Това са банкерите от магьосническа банка „ Гринготс “ във франчайза за Хари Потър. Те са гоблини, само че описанието им съответствува със злокобните изображения на евреи от

„ Протоколите на сионските мъдреци “ .

Антисемитската мистификация, описваща еврейски проект за световно владичество, се появява през 1903 година в Русия, през 20-те години известният с антисемитските си възгледи Хенри Форд финансира отпечатването на 500 хиляди броя в Съединени американски щати, а нацистите разгласяват и показват текста като меродавен документ, с който оправдават Холокоста, макар да е компрометиран като шикалкавене още през 1921 година от лондонския вестник „ Таймс “.

„ Сега виждаме, че още веднъж същата показва за евреите “, сподели Стюарт по време на своя подкаст „ Проблемът с Джон Стюарт “. Стюарт се позова на диалози, които е водил в Холивуд за филмите Хари Потър и разкрил, че въпреки приликата на гоблините с антисемитските карикатури да е явна, доста хора не могат да я видят или рядко я осъзнават. Той описа по какъв начин е показвал илюстрации на антисемитски фолклор на десетки познати и съвсем всички предполагали, че това са илюстрации от книгите за Хари Потър — „ Не са ли шефовете на магьосническата банка? “

Стюарт отбелязва, че в света на Хари Потър „ хората летят с дракони, имат сови за домашни любимци и въображението наподобява безпределно - и въпреки всичко Роулинг е избрала евреи  да ръководят банката “. Той е учуден колко малко от феновете са го забелязали. 

Популярният водещ обаче не е напълно прав. През 2020 година в комедийното шоу Saturday Night Live Пийт Дейвидсън коментира, в книгите на Дж. К. Роулинг, „ горите се управляват от кентаври, учебните заведения се ръководят от магьосници и призраци, само че кой управлява банките..... Очевидно евреите — дребни еврейски гоблини с великански носове ". Само че при него това бе казано като смешка — Дейвидсън добави, че самият той е и полу-гоблин. 

В отбрана на Джоан Роулинг

може да се каже, че тя употребява доста фолклорни заемки в книгите за Хари Потър, нейните дракони са с огнен мирис и крила, троловете — с малък ум и големи тояги,, а гоблините - с невисок растеж, дълги криви носове и алчни. Всичко това са архетипи, които съществуват много преди раждането на Роулинг. Дж. Р. Р. Толкин разказва гоблините по сходен метод „ неприятно създание… малко по-дребно, от време на време прегърбено и наподобява, че върви и тича с накуцване “. 

Дебатът за хипотетичния антисемитизъм на писателката не съответствува с нейните публично изразявани възгледи за евреите.  През 2004 година при  посещение в Музея на Холокоста тя съпостави термините „ калнокръвни “ и „ полукръвни “, употребявани в " Хари Потър ", с антисемитската агитация на нацистите: „ Ако смятате, че това е пресилено, вижте по какъв начин нацистите изясняват разликите между арийската и еврейската кръв “.  

Лорд Волдемор е вдъхновен отчасти от Хитлер, 

твърди още Роулинг за най-зловещия герой в поредицата. И двата коментара бяха похвалени от разнообразни еврейски организации.

Във филмите по книгите съвсем всичко минава през нейното утвърждение.  Даниел Радклиф, който е ролята на основния воин, има майка еврейка, а филмовата компания, която продуцира филмите, Warner Brothers, е учредена от Хирш, Ейбрахам, Шмул и Ицхак Уонсколазер (по-късно които по-късно трансформират семейството на Уорнър).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР